Followers

Jom Kita Jadi Kawan2..;)

"TERIMA KASIH KERANA SINGGAH KE BLOG SAYA. SILA TINGGALKAN LINK ANDA UNTUK SAYA BUAT KUNJUNGAN BALAS..;);)"

Saturday, 2 February 2013

RESEPI : KEK COKLAT KUKUS SIMPLE..;)


Hai all..ni nk cite pasal resepi lak hehe ptg semalam tiba2 tekak teringin nk mkn kek coklat.. tgk ada bhan2..apa lg start la menggodek kat dpur..kek coklat kukus yg aku bt memg simple sgt, x payah nk pkai mixer bagai, just kacau2 & kukus je..yg penting sedap & cepat hehe ye lah kan,,org ada ank kecik ni semuanya nk cepat & simple, ms aku berkongfu kat dapur, Alisya tgh tdo,so dlm setengah jam aku dh start mengukus kek hehe resepi ni aku pn x pasti kat mn aku cilop dh lupa dh..tp pa pe pn memg sedap, terasa kecoklatannye tu..

Jom meh aku kongsikan resepi kek yg simple ni.. bhn2nya ialah..:

1 cawan gula

setengah cawan gula merah (actualy susu dh hbis, so aku gntikan dgn gula merah setengah cawan hehe)

1 cawan koko vanhouten (aku lebih suka koko ni drpada koko lain)

1 cawan minyak (resepi asal miyk sayuran, tp kat umh xde stok, aku belasah je myk masak besa hehe)

1 1/2 cawan susu (tp memndangkan susu dlm tin ni cukup2 je 1 cawan, so setengah cawan lg aku gantikan dengan gula merah)
campurkan semua bhn2 di atas td ke dalam periuk & di masak ats api slow..bl dh masak, biarkan sejuk


3 biji telur ayam & 1 sudu kecil esen (di pukul bersama hingga kembang )

1 1/2 cawan tepung gandum (di ayak)

1 sudu kecil soda & 1 sudu kecil baking powder (di ayak bersama  tepung gandum)
campurkan campuran koko td ke dalam telur & masukkan tepung sikit demi sikit & gaul sebati then kukus selama  45minit/1jam

tadaaa..ni la hasilnya selepas 45minit..x cantik sebab xde topping,bkn kemalasan tp koko dh yilek huhu..tp yg penting sedap..;)

4 comments:

  1. sedapnya kak. . . feberet carl terr kek coklat. .

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe yg pentg rasanye full of choc..

      Delete
  2. ha folow u.. btw , nice cake.. very yummy..nk sikit hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala..dh hbs..tu la sapa suruh lmbt hehe nex time eh..xpn bt sendri hehe

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...