Followers

Jom Kita Jadi Kawan2..;)

"TERIMA KASIH KERANA SINGGAH KE BLOG SAYA. SILA TINGGALKAN LINK ANDA UNTUK SAYA BUAT KUNJUNGAN BALAS..;);)"

Saturday, 27 April 2013

MASIH MENANTI..

Assalamualaikum...

Dh lama rasanya x update..bz sikit sekarang ni nk uruskan hal2 diri sendri n ank..huhu bknnya apa aku sekarang dh over due 3hr..xtau la bl nk bersalin ni..bby aku agknya xpuas lg kot main2 dlm perut aku ni hehe..aku sepatutnya di jangka berslin 24hb hari tu..tp x bersalin2 jugak..xkn nk ikut kakaknya jugak kot..ank sulong aku dl pn over due jugak selama 8hr..so kena bersalin paksa indus 2bj ubt..sakitnya hny Allah yg mengetahui,,bl di pk kan rasa serik..hrp2 kali ni x kena bersalin pksa la..dh 3hari berturut2 aku kena  ulang ke klink untuk check up..tp esok kna jmpa doktor untuk review kes post date aku ni..x tau la apa doktor akn cakp..hrp2 mlm ni bersalin la hehe mlm semalm dh kua tanda lendir putih + lendir coklat..pastu hari ni rasa sakit sikit2 & kejap2 je..x tau la cam ne..huhu 

Aku ada jugak google TANDA-TANDA BERSALIN DAN PETUA MUDAH BERSALIN

PENGALAMAN sakit bersalin berbeza-beza bagi setiap wanita. Ada yang merasakan seperti perut memulas hendak membuang air besar, sakit belakang, perut seperti akan pecah dan seumpamanya.

Bermula seawal 28 minggu usia kandungan, wanita akan mula mengalami pengecutan rahim yang normal secara fisiologi, ia dinamakan pengecutan rahim Braxton-Hicks.
Pengecutan rahim ini berlaku jarang-jarang, sekitar setiap 30 minit dan mengambil tempoh beberapa saat saja serta tidak menyakitkan. Ini berbeza dengan pengecutan rahim bersalin yang dialami setiap 15 minit namun kemudiannya menjadi lebih kerap (setiap lima atau tiga minit), setiap satu pula semakin panjang tempohnya (sehingga 45 saat) dan disertai dengan kesakitan.
Tempoh ini bolehlah dikira secara meletakkan tapak tangan pada puncak rahim untuk mengesan pengecutan rahim itu yang sentiasa datang dan menghilang.
Berjumpalah dengan doktor untuk mengesan punca kesakitan yang anda alami. Tanda hampir bersalin adalah seperti berikut:
  • kontraksi 5 minit sekali selama 1 jam. (datang lebih cepat jika tinggal jauh)Kontraksi adalah tanda awal dan isyarat yang paling penting yang menunjukkan sudah sampai masa untuk bersalin. sekiranya kontraksi sudah ada, cuba perhatikan masa, tempoh dan berapa minit jarak diantaranya. Kontraksi yang sebenar berlaku secara teratur dan pada jarak yang konsisten. sekiranya ia berlaku setiap 5 min secara teratur dan semakin kerap, pergilah berjumpa dengan doktor untuk mendapat kepastian.
 
  • keluar air ketuban : Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Kebanyakkan wanita langsung tidak mengalami pecah ketuban sehinggalah disaat-saat akhir proses bersalin. Yang kerapnya, doktor yang akan memecahkan ketuban anda untuk mempercepatkan proses bersalin.
 
  • keluar darah dari vagina. : Disaat awal anda bakal melahirkan, selalunya terdapat lendir pekat bercampur darah keluar dari faraj, ini kerana pintu rahim mula membuka (Pembukaan di bahagian pangkal rahim atau servik dikesan dengan skala 1 hingga 10). Ia boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin.
 













 
  • Sakit Belakang : Sakit belakang sering menjadi masalah utama wanita hamil, tetapi ia juga mungkin satu tanda kelahiran. Sakit ini akan semakin kerap dan kuat dan rasa lebih teruk pada bahagian bawah belakang.

 
  • Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis.
  • Keluar lendir pekat seperti gam yang lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.
  • Pengecutan otot rahim yang semakin kerap dan untuk tempoh yang lama.
  • Keluar lendir bercampur darah apabila pintu rahim mula membuka.
Anda juga boleh mempelajari cara mengesan pengecutan otot rahim. Ia juga dapat dilihat dalam carta cardio-tocograph atau CTG yang mencatat pola aktiviti jantung bayi serta pengecutan otot rahim.
Ia dilakukan secara melekapkan dua alat berbentuk cakera tebal ke atas puncak rahim dan pada kawasan jantung bayi, alat ini dilekapkan dengan bantuan tali pinggang bergetah dan dibiarkan selama kira-kira 20 minit.
Ujian air kencing juga mungkin dilakukan untuk memastikan tiada jangkitan air kencing yang juga boleh mengakibatkan kesakitan yang sama walaupun lazimnya ia lebih kepada sakit bahagian ari-ari.
Selain tanda di atas, anda juga perlu ke hospital jika mengalami keluar air ketuban, pergerakan bayi menjadi kurang kerap, keluar darah atau apa saja masalah yang dialami untuk kepastian doktor.
Waktu 40 minggu adalah dikira bermula hari pertama haid terakhir sehingga tarikh jangkaan bersalin.
Namun, 90 peratus wanita didapati sudah selamat bersalin sebelum tiba tarikh terbabit, sekitar 10 hari sebelum tarikh itu.
Bayi dikatakan cukup bulan apabila mencecah usia 38 minggu kandungan. Bayi pula dikatakan lebih hari jika masih belum dilahirkan selepas tarikh 40 minggu, jika melebihi 42 minggu pula dikatakan lebih masa.
Lazimnya bayi selamat jika lahir dalam tempoh 38 hingga 41 minggu, sebaliknya melebihi usia 42 minggu pula dikaitkan dengan risiko kepada bayi.
Membenarkan bayi di dalam kandungan melebihi usia 40 minggu memerlukan pengawasan pergerakan bayi, kandungan air ketuban, keadaan uri, aktiviti jantung dan seumpamanya bagi wanita yang tidak mempunyai masalah seperti darah tinggi, kencing manis atau rhesus negatif.
Pada masa sama, jika keadaan terbabit masih memuaskan, kandungan mungkin dibenarkan selama sekitar seminggu bagi memberi peluang jika anda didatangi sakit bersalin sendirinya tanpa perlu dipaksa bersalin (induksi).
Namun, ia lebih bergantung kepada keputusan anda setelah mendapat pandangan doktor anda.
Sumber: Harian Metro

PETUA MUDAH BERSALIN - PETUA SEBELUM BERSALIN 
  • Elakkan mengangkat benda-benda terlalu berat kerana boleh menyebabkan rasa mual dan hendak muntah. Elakkan 'melompat' dari kati selepas bangun tidur.
  • Amalkan pemakanan yang mengandungi asid folik yang baik untuk pertumbuhan otak bayi dan badan ibu.
  • Sesetengah ibu mengalami gejala gusi lembut dan mudah berdarah. Pilihlah berus gigi dari jenis yang lembut. Banyakkan memakan sayur, buah dan yogurt. Elakkan makan buah nenas atau buah peach kerana boleh menjadi punca keguguran.

Petua Mudah Bersalin : Minum Minyak TanakSemasa kandungan berusia 6 bulan minum minyak tanak ( santan kelapa tua yang ditanak sehingga menjadi minyak) sekurang-kurangnya 3 kali seminggu. Bila kandungan mencapai 9 bulan amalkan meminum setiap hari. Kadar minyak satu sudu teh. Boleh juga membeli ubat mudah bersalin yang dijual di Homeopathy.
Petua Mudah Melahirkan Anak : Telan Telur AyamSupaya mudah bersalin, telanlah sebiji telur ayam kampung mentah setiap pagi seminggu sebelum waktu untuk melahirkan anak.

PETUA SELEPAS BERSALIN
Luka BersalinBagi ibu-ibu yang baru bersalin, petua untuk menyembuhkan luka dengan cepat seperti berikut :- 
  1. Rebus segenggam daun jambu batu muda sehingga mendidih. Apabila suam, gunakan air ini untuk mencuci di bahagian sulit. Lakukan dua atau tiga kali sehari hingga luka sembuh.
  1. Ikan haruan dipotong dan dicuci bersih. Rebus bersama halia, beberapa biji lada hitam dan sedikit garam. Makan bersama nasi atau dibuat sup.
  1. Rebus gamat dengan air yang banyak hingga mendidih. Sejukkan dan minum airnya atau sapukan di tempat yang luka.
  1. Campurkan biji kani, halia, akar kayu dengan air. Rebus kesemua bahan tadi sehingga mendidih. Dalam keadaan masih panas(suam), minum air rebusan tersebut. Amalkan setiap hari.
  1. Minumlah air rebusan daun pegaga setiap hari. Selain daripada direbus, daun pegaga juga boleh dibuat ulam. Makanlah bersama garam dan lada hitam yang ditumbuk halus.

Membanyakkan Air Susu Badan Selepas BersalinJika anda mengalami masalah kekurangan air susu badan terutama selepas bersalin, amalkan petua ini: 
  1. Sapukan sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Kemudian layurkan pada api sehingga layu. Setelah suam, tekapkan pada buah dada. Lakukan setaip hari.
  1. Rebus beberapa helai daun betik yang sederhana muda. Air rebusan tersebut hendaklah diminum dua hingga tiga kali sehari.
  1. Parut lobak putih dan kisar hingga halus. Campurkan dengan satu gelas air suam. Minum dua kali sehari.
  1. Rebus jantung pisang dan makan sebagai ulam dengan nasi.


Wednesday, 17 April 2013

JATUH CINTA DENGAN JSD..;)

Lau laki aku bc title ni confirm kena pelangkung hehe sebenarnya JSD tu short form pada JAMU SUSUK DARA..weeweeit..hehe..

Serius weh..mula2 gn memg terpikat bg yg ada masalah dalaman terutama wanita..tp sekarang ni penyakit dalaman wanita dgn wanita dh tak boleh di pisahkan dh, memg setiap org ada termasuk la aku..terutama time preggy huhu azabnya hny Tuhan yg mengetahui..ni pengalamn aku sendiri..masuk trimester ke-3 memg keputihan menjadi2..sampaikan tak boleh duduk, klu mlm lagi sakan..huhuhu..satu hari tgh google2 terbaca JSD..tgk mcm best testimoni pn kebanyakan yg positif..so why not aku try 1 item dl kan..bl dh confirm oder, dlm 2-3hari cam tu brg dh sampai..terus gn..excited weh..tgk testimoni semua cakp bnd yg sama..aku pn nk rasai jugak hehehe dh gn..wahhhhhhhhh..hehehe x pernah lg la aku gn pencuci yg mcm ni..dh sebulan aku gn so far alhamdulillah..keputihan, gatal, bau dh hilang...klu x,aku sendiri pn tak yakin degan diri aku..asyik rasa berbau..gatal, senang cite memg tak selesa langsung..tp sekarang dh jmpa ubat yg betul berubat & aku xkn tukar produk lain..& akn stay dengan produk ni selagi produk ni masih ada.. sekarang ni aku ada beli siap2 untuk set dlm pantang nnt..lepas bersalin nnti akn beli item lain lak..ye lah kan..org dh ada suami hehehehe

So korang xnk try ke? hehe klu nk try boleh aje..klik DISINI ye..Jangan ketinggalan..Pulihkan hubungan intim anda bersama pasngan harini dengan produk JAMU SUSUK DARA..MANTOP, SUCI & BERSIH!!! yg penting HALAL & ada kelulusan KKM

Tuesday, 16 April 2013

DH BOLEH UPDATE..;)

Assalamualaikum...
Baru boleh update blog hehe..fuhhhhhh dh berhabuk rupanya blog aku hukhukhuk..almaklum la dh sebulan x update, bkn sibuk..tp no coverage huhu sian kat aku kan..kg sapo la tu hehehe..servay pny servey baru dapt bband yg murah & blh la daripada xde langsung hehehe

Sepanjg x update blog rasa rindu je x dapat bebel..asyik bebel dgn Alisya je kat umh..lgpn sekarang ni aku dh berkampung kat kg halaman aku..tgu nk bersalin hehe kan dah makin hmpir dgn due so balik kg awal sebab nk biasakan Alisya dengan tok & tok wan nye, bapa2 saudaranye..ye lah kan x kan nk angkut Alisya masuk wad lak huhu..dh la kat spital tu x blh bawa masuk budak2.tp risau jugak tkt Alisya nangis sepanjang x jmpa aku..tp tu la hrp2 di permudahkan la..

Ok lah nnt update lg..bkn x de idea..tp Alisya dh bgn nnti dia nk tmpang taip hehe..lgpn sj nk lepaskan rindu pada blog aku huahuahua............







Friday, 22 February 2013

KOLEKSI..


Antara koleksi minuman di rumah aku..yg soya tu aku punya..& green cafe tu en.suami punya..kitorang memg minum ni..Alisya pn minum sebab minuman ni tak panas badan kerana ianya xda campuran bahan kimia & herba..even preggy, breastfeed @ dlm pantang pn boleh mnum tau..so xda apa yg perlu di risaukan..dh ramai custmer yg pertama kali nk cb..lepas mnum terus terpikat & reoder..dorang cakp elok..;)

ANTARA FEEDBACK DARI CUSTOMER :-

1) Tiada gangguan tidur
2) Kurang letih
3) Kurang mengantuk
4) Boleh study sampai lewat malam
5) Tiada lagi sakit2 otot & sendi
6) Tiada lagi perut buncit (selamat tinggl lelemak hehehe)
7) Melawaskan perut (tiada sembelit)
8) Tekanan darah kembali normal
9) Tiada lagi perut berangin
10) Tiada lagi migrain
11) Badan terasa ringan
12) Tiada lagi keguguran rambut



Ni plak antara koleksi TUPPERWARE BRAND yg aku baru nk berjinak2..hehe actually memg cantik & puas hati dengan brand ni tau..even simpan lama makanan kat dalma tupperware ni kerangupannya makanan tetap asli hehehe lgpn yg paling best ttg TUPPERWARE BRAND ni ialah LIFETIME WARRANTY... siapa nk bagi lifetime warranty beli tupperware kan, p beli la kat supermarket or kat mana2 kedai yg jual tupperware, murah memg murah, tp klu rosak,,alamatnya buang..tp dengan Tupperware Brand..boleh tukar..;) 

So pada sesiapa berminat nk beli minuman daun barli/tupperware & join sebagai ahli Tupperware boleh klik DISINI

Thursday, 21 February 2013

XDA TAJUK HEHE

Hai dh lama rasanya x updet blog, bkn malas, tp kekekangan masa hehe btl ke kekekangan masa..blasah je lah..actualy terasa bz sgt sejak 2 menjak ni..lgpn aku balik kg 2hr lepas, berkg la kat sana 2mlm..Alisya plak demam pnas seminggu...tu pasal x dapt updet blog dgn rela hati.. kihkihkih ni pn rasanya dh senang ati, tu pasal updet sikit..kesian tgk title tu & korang pn dh muak hehehe
lgpn Alisya dh sihat spenuhnya cmaaaaaa sekarang mcm2 peel..agknya demam hri tu nk dpt perangai kot hehe..

Actually post hrini xde gambr, korang bc je lah apa yg ptut sebab xde gambr nk cuci mata hehe gambar byk tp blm sempat upload..lgpn idea nan hado kihkihkih..nnt idea dh ada, mood nk berblog menggebu2, aku akn updet..

dh la kot, ntah pa2 la kan tajuk aku hrini..tp nkkkkkkk jugk updet hehe..

Thursday, 14 February 2013

MAKANAN TERBAIK MASA KINI..

Hai all dh lama seminggu x hapdet blog..bercuti la katakan..blog pn bercuti la hehe korang ke mana cuti CNY haritu?aku balik kg je, sebab bt kenduri masuk rumah baru,nnt aku apdet pasal tu ye,harini aku nk cite pasal minuman daun barli..actualy dh ramai pengguna bgtau kat aku cakp ok lepas mnum tu..so far aku rasa syukur sgt sebab dpt berkongsi mnuman berkhasiat macam tu bkn sekadar nk cari pendapatan lebih, yg penting kesihatan perlu di utamakan..kita menggunakan badan untuk mencari rezeki tp badan x mendapat habuan..so mcm rugi la kan..y not kita laburkan sikit wang demi kesihtan kita, x kisah la apa produk pn yg penting badan kita sihat..betul x kawan2 hehe dh mcm ngan apa lg kan..kikikiki..ok dh2..merapu je, kang lari  dr tajuk lak.. ok sebenarnya aku nk cite sikit ttg khasiat daun barli ni sj nk kongsi2..tp klu korang berminat rojer2 direct ke hp aku@email aku..hihihi

Korang mesti tau kan kesihatan kita sekarang byk ancaman termasuklah pencemaran udara, air, radiasi,tekanan kerja, tambhan pla gaya hidup yg x sihat & mknan yg di tambah bhn kimia & lain2..semua faktor yg mempengaruhi kesihatan telah menyebabkan badan kita sekarang memerlukan nutrien utk menentang ancaman ini..So daun barli adalah makanan semulajadi yg mengandungi nutrien yg tinggi & seimbang serta mempunyai fungsi utama iaitu :- 
a)Pembersihan - menyingkirkan toksin dr tubuh
b)Pengimbangan - mengimbangkan pH badan
c)Penggantian - menggantikan nutrien yg di perlukan oleh tubuh

Melalui kajian & pemerhatian perubatan serta pengalaman dr pengguna2, tlh membuktikan bahawa daun barli hijau sgt baik ke atas kesihtan manusia..daun barli hijau ni berfungsi dlm beberapa rawatan seperti:-

  • Tingkatkan stamina, kurangkan keletihan & tingkatkan kualiti tidur
  • sgt berkesan dlm rawatan ulser (perut,mulut dsb)
  • kurangkan tekanan darah, memperbaiki penyakit kencing manis
  • mempercepatkan pemulihan luka (operate,luka kulit dll)
  • tingkatkan daya tahan
  • kurangkan sakit sendi, otot
  • tingkatkan daya ingatan & segarkan fikiran
  • hapuskan bau mulut & badan
  • membantu pencernaan & mengatasi masalah sembelit
  • kurangkan kolestrol darah
  • memperbaiki perjalanan haid








Bagaimana serbuk jus daun barli hijau di proses?
Daun barli hijau yg di gunakan utk penghasilan serbuk jus daun barli hijau adalah di tanam secara organik, tanpa bhn kimia buatan & semburan racun serangga. Ia adalah 100% semulajadi. Tumbuhan di tuai semasa kandungan nutriennya paling tinggi.

Adakah sesiapa yg di larang mengambil serbuk jus daun barli hijau?
Sebenarnya jus daun barli hijau adalah satu pati makanan semulajadi daripada keseluruhan makanan..So, ia adalah selamat di minum oleh sesiapa sj..tp bg orang yg mengalami masalah buah pinggang yg teruk, sebaiknya mendapat nasihat daripada pakar2 kesihatan dl.

Bolehkah saya mengambil jus daun barli hijau sekiranya saya mengambil ubat?
Selagi pakar kesihatan anda tidak melarang anda makan salad, sayuran hijau, & makanan fiber, anda boleh mengambil jus daun barlli hijau.

Mengapa kita perlu mengambil jus daun barli hijau pada waktu perut kosong / sebelum makan?
Semasa kita mengambil jus daun barli hijau pada waktu perut kosong/sebelum makan, kandungan nutrienya akn lebih senang di serap & di hadam berbanding dengan pengambilan selepas makan/ketika perut penuh.

Siapa yg memerlukan jus daun barli hijau?
Sesiapa shaja boleh mendapat kebaikan nutrisi daripada daun barli. Ia merupakan makanan terbaik untuk semua peringkat umur dr kanak2 hingga dewasa. Wanita  mengandung yg mengamalkan daun barli hijau jugak dapat menyediakan nutsiri terbaik pada bayi alam kandungannya.

Saya mula mengambil jus daun barli hijau, tetapi saya rasa semakin teruk, kenapa?
Selepas pengambilan jus daun barli hijau, tubuh kita telah melalui peroses penyikiran toksin yg di kenali sebagai PROSES PENYAHTOKSIN..Ini boleh menyebabkan tanda2 ketidakselesaan pada orang tertentu bergantung pada kesihatan seseorang, iaitu rasa lemah, sakit kepala, loya, muntah, cirit-birit, timbul bintik merah, susah tidur, letih, sembelit & sebagainya. Ini kerana tubuh kita sedang mengalami proses pembuangan toksin dari badan.

Tindak bls lepas minum ni bergantung pada seseorang, mcm aku cirit-birit,tp sehari je.. adik & mak aku pn sama,mak aku dh sihat dr segi tekanan darah tgi,sakit sendi otot.adik aku plak tambah selera makn,sebenarnya dia badan kurus,mula2 minum kena cirit birit dia xnk teruskan minum,tp aku suggest teruskan jugak..so esoknya dia mnum lg sampai sekarang..so far alhamdulillah, dia cakp x penat,kurang mengantuk,tambah selera mkn..tp tu tgk orang la kan..xkn dh gemuk nk tambh selera mkn lak kang terlebih cumel lak hahaha,msti kurngkan berat badan macam mak aku, bj yg dh ketat metat tu dh boleh kutip pakai balik hehe en.suami plak tapak kaki berpeluh2,.sekarang semua dh elok..

So apa salahnya mencuba dl kan..xkn nk tgk orang sihat je..jom sama2 sihat..;)

Wednesday, 6 February 2013

JOM SIHAT BERSAMA PLANET BARLEY..;)

Hai all..mesti korang terkejut tgk title aku kan..ada ke PLANET BARLEY ni? planet marikh ada la kan.hehe sempoi woo title aku.. Meh aku terangkan apa tu PLANET BARLEY..bc elok2 & fhmkan ye hehe.. Actually PLANET BARLEY merupakan syarikat pengeluaran produk kesihatan berasaskan daun barli hijau organik..kenapa daun barli hijau organik? apa yg membezakan produk PALNET BARLEY dengan produk lain di pasaran? ok, ni jawapannye..
Daun barli hijau yang digunakan untuk penghasilan serbuk jus adalah ditanam secara ORGANIK, tanpa baja kimia atau penyemburan racun serangga. Ianya adalah 100% ORGANIK. Daun barli hijau dituai ketika kandungan nutrientnya berada pada tahap yang paling tinggi. Seterusnya dengan menggunakan teknologi pemerosesan yang canggih iaitu semburan kering, bersuhu rendah bagi menghasilkan jus barli hijau asli dalam bentuk serbuk.

Pakar perubatan dan pemakanan terkemuka dari Amerika Syarikat DR. Mary Ruth Swope telah membuat kajian dan penganalisaan tentang daun barli hijau penemuan DR.Hagiwara. Beliau telah mengesahkan keajaiban dan khasiat daun barli hijau dalam menangani masalah-masalah berikut :

* Menningkatkan stamina, mengurangkan keletihan dan meningkatkan kualiti tidur seseorang.
* Sangat berkesan dalam merawat ulser (ulser perut, mulut dsb).
* Mengurangkan kesakitan sendi dan otot.
* Mempercepatkan pemulihan luka.
* Meningkatkan daya sistem pertahanan tubuh.
* Meningkatkan daya ingatan dan menyegarkan fikiran.
* Menghapuskan bau badan dan bau mulut.
* Membantu pencernaan makanan dan mengatasi masalah sembelit.
* Mengurangkan kolesterol darah dan tekanan darah.
* Memperbaiki simtom akibat haid.
* Mengatasi kesan sampingan yang timbul akibat penggunaan ubat-ubatan moden.

Dr. Yoshihide Hagiwara; ialah seorang saintis dan pakar perubatan dari Jepun yang terkenal.
Beliau pernah memenangi banyak anugerah penyelidiakan peringkat antarabangsa dan
menghabiskan masa 30 tahun untuk mengkaji khasiat pelbagai jenis tumbuh-tumbuhan.
Setelah mengkaji 400 jenis tumbuhan hijau, herba-herba dan rumput yang tumbuh di alam maya ini beliau mendapati DAUN BARLI HIJAU MEMPUNYAI SUMBER KHASIAT YANG TERKAYA BERBANDING DENGAN TUMBUH-TUMBUHAN LAIN.
Sejarah kewujudan daun barli hijau di Jepun ialah 30 tahun manakala di Amerika Syarikat ialah lebih dari 25 tahun.
Daun barli hijau adalah makanan semulajadi yang paling berkhasiat mengandungi nutrient yang tinggi dan seimbang.

Ini membolehkan ia menjalankan empat fungsi utama :-

1.Pembersihan (menyingkirkan toksin dari badan),
2.Pengimbangan (mengimbangkan pH badan),
3.Pemulihan (membekalkan nutrient yang diperlukan oleh sel badan). 
4.Pencegahan (mencegah penyakit & kanser).

Ni adalah antara produknya:-


Dh ramai yg cb, semuanya memberi kesan yg positif..salah sorang daripada ialah penghidap kencing manis..dia dh kena potong kaki, tp kena potong lagi sebab kencing manis dia dh teruk..tp dia lari dr hospital & duduk kat umh je..dia ada dengar ttg khasiat daun barli ni & mencubanya..dia hny tuang serbuk daun barli pada luka kencing manis tu & dapati beransur pulih..dia bt check up pn alhamdullilah, dh sihat..sekarang dia teruskan minum GREEN CAFE ni sampai sekarang..tp x semestinya orang yg ada msalah je yg blh minum..actualy semua golongan blh minum sama ada student,kanak2,pregnant, lepas bersalin@ menyusu badan semua blh minum sebab x da campuran bhn kimia@ herba..x panas badan..kandungannya hny DAUN BARLI je..

Mcm student kan ada yg study sampai lewat mlm, ada cstmer student ambik jugk, sebab katanya x penat & x mengantk blh study sampai lewat mlm..

Cb la, anda mesti puas hati & x nyesal dengan minuman yg berkhasiat campuran barli hijau organik ni..;)

Tuesday, 5 February 2013

IntaNBerliaN Mega Giveaway 2013


Assalamualaikum..hai all..jom sama2 join contest ni..actually aku pn first time join contest cam nie, x pernh2 join pn..kali ni nk mencuba nasib la mn tau rezeki menyebelahi hehehe so pada sesiapa nk join, jom klik banner di bawah ni..;)



Di bawah ni adalah link sponsor untuk IntaNBerliaN Mega Giveaway 2013:-

TARIKH TUTUP : 28 FEBRUARI 2013
 KLIK SINI JIKA NAK TENGOK HADIAH 

Saturday, 2 February 2013

RESEPI : KEK COKLAT KUKUS SIMPLE..;)


Hai all..ni nk cite pasal resepi lak hehe ptg semalam tiba2 tekak teringin nk mkn kek coklat.. tgk ada bhan2..apa lg start la menggodek kat dpur..kek coklat kukus yg aku bt memg simple sgt, x payah nk pkai mixer bagai, just kacau2 & kukus je..yg penting sedap & cepat hehe ye lah kan,,org ada ank kecik ni semuanya nk cepat & simple, ms aku berkongfu kat dapur, Alisya tgh tdo,so dlm setengah jam aku dh start mengukus kek hehe resepi ni aku pn x pasti kat mn aku cilop dh lupa dh..tp pa pe pn memg sedap, terasa kecoklatannye tu..

Jom meh aku kongsikan resepi kek yg simple ni.. bhn2nya ialah..:

1 cawan gula

setengah cawan gula merah (actualy susu dh hbis, so aku gntikan dgn gula merah setengah cawan hehe)

1 cawan koko vanhouten (aku lebih suka koko ni drpada koko lain)

1 cawan minyak (resepi asal miyk sayuran, tp kat umh xde stok, aku belasah je myk masak besa hehe)

1 1/2 cawan susu (tp memndangkan susu dlm tin ni cukup2 je 1 cawan, so setengah cawan lg aku gantikan dengan gula merah)
campurkan semua bhn2 di atas td ke dalam periuk & di masak ats api slow..bl dh masak, biarkan sejuk


3 biji telur ayam & 1 sudu kecil esen (di pukul bersama hingga kembang )

1 1/2 cawan tepung gandum (di ayak)

1 sudu kecil soda & 1 sudu kecil baking powder (di ayak bersama  tepung gandum)
campurkan campuran koko td ke dalam telur & masukkan tepung sikit demi sikit & gaul sebati then kukus selama  45minit/1jam

tadaaa..ni la hasilnya selepas 45minit..x cantik sebab xde topping,bkn kemalasan tp koko dh yilek huhu..tp yg penting sedap..;)

KEISTIMEWAAN & PROMOSI PURE MARINE COLLAGEN

Ni la collagen yg aku amalkan selalu, tambah dengan kordial sunquick, memg sedap tau, rasa mcm nk mkn selalu je hehe klu mkn kosong xde rs, bl tmbh kordial sunquick lg sedap rs msam, manis & sejuk sebab smpan dlm peti ais..hehe dh agk sebulan kot aku amalkan collagen ni, so far Alhamdullilah, tgk pori2 makin mengecil, kulit makin halus, bekas jerawat masa alah pregnant dl pn dh kurang, kulit mngelupas pn dh elok, bintik2 hitam pn dh xde..klu x, tkt nk tgk muka sendiri, teruk sgt huhu...


Mlm2 plak sebelum tdo, aku pakai masker collagen, tp aku biarkan semalam, pg esoknya baru cuci..lepas cuci muka memg rasa gebu, halus & licin sgt2 kulit tau..mula2 pakai masker dl memg dh jatuh cintan dgn masker ni..hehe actually byk khasiat collagen ni..antara khasiatnya ialah:-
-Melaraskan berat badan dan menstabilkan hormon
-Meningkatkan sistem imun dan metabolism badan
-Memejalkan payudara, otot dan punggung
-Menyihatkan rambut dan kuku
-Menguatkan sistem abdomen
-Memelihara kalenjar tiroid - Iodine yang terdapat di dalamnya dikatakan mampu memperbaiki fungsi
kelenjar thyroid sekaligus mencegah penyakit seperti Goitre (kelenjar thyroid membengkak)
-Mengurangi penuaan pramatang seperti kedutan dan kulit kendur
-Mengurangi selulit
-Melancarkan peredaran darah, mengurangi sakit bahu dan belakang
-Menguatkan tulang dan sendi, menjauhi artritis dan osteoporosis
-Meningkatkan sel rawan, ligamen dan otot
-Merawat penyakit gout
-Mencegah kanser/tumor
-Menurunkan tekanan darah tinggi
-Meningkatkan fungsi penghadaman/pencernaan, merawat gastrik
-Anti bakteria/kulat
-Merawat anemia
-Menurunkan tahap kolesterol dalam tubuh
-Menyerap lebihan garam dalam tubuh (lumpuh)
-Melicin, menegang, dan menghaluskan kulit
-Mempercepatkan pengecutan jerawat dan menghapuskan parut
-Merangsang penghasilan sel2 baru kulit, menyembuhkan luka
-Menstabilkan kandungan gula dalam darah (kencing manis)
-Membersihkan tubuh dari reaksi radikal bebas
-Menberikan rasa kekenyangan (diet)
-Memelihara usus kecil (mengelakkan sembelit/buasir)
- Membantu merawat gastrik.
-Bertindak sebagai antikulat dan antibakteria
- Memberi tenaga dan menguatkan sistem tubuh
- Membantu menstabilkan kandungan gula dalam darah.
- Air yang di Tos dari Rumpai laut boleh diletak atas kepala untuk pengalakkan pertumbuhan rambut
- Air yang di Tos dari Rumpai laut juga bole buat masker muka bagi mengecilkkan pori-pori dan mengecutkan jerawat.
- Air yang di Tos dari Rumpai laut juga bole buat rendam kaki untuk menghilang rekahan di tumit
Pengambilan kolagen mentah ini secara teratur dan berterusan memberi impak yang sangat positif, menjadikan kulit keseluruhan badan licin, halus, lembut dan cerah. Pori2 kulit wajah mengecil dan tampak segar bermaya. Kolagen ini juga boleh dibuat masker. Bagi ibu hamil, pengambilan kolagen membuatkan kulit bayi yang dilahirkan cantik, sihat dan cerah.

So pd sesiapa nk cb pure marin collagen ni aku ada jual hrg serendah RM10 bg gred AA & RM20 bg gred AAA pada setiap pack/100g..so apa lg jom sama2 cantik, murah & jimat lg hehe



Thursday, 31 January 2013

PURE MARINE COLLAGEN


Sekarang ni kita selalu terdengar/terjumpa produk kecantikan dan kesihatan yg mengandungi KOLAGEN, betul x ?? Ya, skrg ni dah ramai yg sedar betapa penting dan bagusnya kolagen ni dlm kehidupan seharian sbb kolagen ni mempunyai 1001 khasiat yg mampu merawat serta memelihara kecantikan & kesihatan manusia tak kira kanak2, remaja, mahupun golongan tua. Dan kalau u all nak tau,ini lah rupa sebenar RUMPAI LAUT ASLI @ KOLAGEN yang asli TANPA apa2 campuran bahan kimia..

Cara penyediaannya amat2 mudah..Hanya rebus kolagen ni hingga cair sprti jelly, kemudian simpan dalam bekas tertutup dan masukkan dalam peti ais...Tiap2 pagi dan malam, ambil 3-4 sudu kolagen + jus sunquick @ apa2 jus pun boleh.. memang TERBAIKKK dan sedap sangat tau !... xde pantang larang...period, breastfeed, & ibu mengandung pun blh amalkan tiap2 hari...Insyaallah kalau diamalkan selalu, hasilnya pun superb !! Cubalah KOLAGEN ASLI ini kalau nak MURAH, SELAMAT, SIHAT & CANTIK !! ^___^
♥♥ PROMOSI ♥♥ PROMOSI ♥♥ PROMOSI ♥♥
Harga memang berbaloi2 & hasilnya pn memg berbaloi2 kan, so apa tgu lg grab la..aku pn menggunakan PMC ni dengan kordial sunquick..sebelum tdo pakai masker collagen ni, memg terasa gebu & licin je kulit walaupn hny pakai sekali..collagen ni pn tahan lama...
PURE MARINE COLLAGEN GRED AAA (Purple)
RM20 / 100gram
RM100 / 500gram (minimun)
 PURE MARIN COLLAGEN GRED AA (KUNING)
RM10 / 100gram
RM50 / 500gram (minimum)
 Berminat untuk oder boleh email ke aziey2324@gmail.com 

Wednesday, 30 January 2013

MINUMAN DAUN BARLI

Harini nk ckp ttg minuman daun barli, mesti x pernh dengr kan minuman ni..actualy aku pn baru je dgr & rasa minum ni..memg best & berkhasiat.. ms mula2 kitorang cb minum d kedai je, tp rasa mcm elok, en.suami try beli sekotak, nk tgk ok ke tak..lama2 minum rasa ok, x penat, bertenaga, kurang mengantuk, buang toksin dalm badan, bdn rasa ringan je..ye la kan en.suami kje kat site..so far sepanjang dia minum rasa  ok..aku pn ada jugk minum ni, ye lah kan penat dgn mengandung lg, ank kecik lg..tu yg aku pn mnum jugak..alhamdullah bdn x rasa penat, x sakit2 badan,sembelit pn x..

Aku ada jugk bg mak & abh aku try sebab dorang ada kolestrol, tekanan darah tgi, sakit sendi, otot..sejak minum ni mak aku dh boleh duduk bgn macam biasa, duduk dlm sembhyang pn ok, dh x rasa sakit mcm dl lg..ramai yg dh cb & memg berkesan dapat kurangkan masalah kesihatan..

Produk ni tiada bahan kimia, campuran herba, cm daun barli sj..

Minuman ni berfungsi mengurangkan masalah kesihatan seperti :
~Kencing manis, sakit jantung, darah tinggi, sakit otot & sendi, migrain, gout, buasir, ketumbuhan, kanser, gastrik, sembelit, perut berangin, masalah sistem penghadaman, membantu mengurangkan berat badan, keguguran rambut, masalah kulit & melancarkan perjalanan haid..


GREEN COCO
RM24.00
25g X 15sachet
GREEN COCOA
RM24.00
25g X 15sachet
GREEN CAFE
RM24.0020g X 20sachet


Minuman Daun Barli

Friday, 25 January 2013

jALan-JaLan...;)


Best kan dpt jalan2 hehe ni ptg semalam la, kan cuti Maulidur Rasul, pg en.suami kena kje jap, ptgnye jln2 la..memag jln btl, smpai ke S.Petani ktorang jln, tp bukan jaln kaki le, naik kete, nnt korng pk kitorang jln kaki lak, memg lemau le klu jln kaki dr Penang ke S.Patani hehe 



dlm perjlanan tu en.suami tny nk buger x..kecik tapak tgn,.pinggan i tadahkan hehe memg nk le, nk2 plak perut tgh berdangdut time hujan plak tu..ok aje hehe..ni lah kiosk burger tu..memg best la burger dia,,kiosk ni buka pd ptg sampai ke mlm je.mcm2 burger ada tau,,nmpk x yg menu warna kuning tu, tu lah menu burger ni..byk giler...masa tgh beli tu ada la dlm 2 3org custemer so x la lama sgt tgu kan,,lepas je dpt burger terus berambus dr situ,,msuk hgway nk p S.Petani..


Ni lah burger yg beli td, tgi kan,,memg kena buka mulut luas2 hehe aku share dgn Alisya sebab en.suami tgh drive x bleh nk kongsi dgn Alisya,,tp Alisya mkn roti & daging je...lain2 x mkn pn..memg ke mulut aku jugak la akhirnya yg selebih tu hehe memg heaven dpt mkn burger, rasa dh lama x mkn burger..bkn apa sj diet tkt berat badan naik mendadak, dh la preggy, nnt kang  x pasal2 kena hadap doktor lg pasal extra weight..huhu

'Drypers' hahaha pampers yg dapat di rembat di tesco S.Petani hehe gigih kan aku, semata2 nk beli ni je pegi sampai S.Petani..bkn apa tesco kat Peang dh yilek..kebetulan ada promosi tu yg terpaksa dlm rela jugak jelajah sampai S.Petani..hehe 3beg sekali aku rembat, lgpn memg limit 3beg je untuk setiap family, agknya klu limit 5beg, 5beg aku sapu hehe mahal wo drypers, dh alang2 ada promosi kena la beli byk2 kan, baget...hehehe... ok lah, ntah apa2 kan aku merepek ptg2 nih, hehe...

Thursday, 24 January 2013

WinDoW ShOOping..


Ni cite 2hr lepas,sj jln2 cuci mata, lgpn kesian Alisya dok umh je sepanjang hr dgn aku..sekali sekala bw dia jln2 best jugak..sekali sekala kew?? hehe budak ni memg suka jln,klu dlm kete tiap kali bwa jaln,riuh je mltnye..tp klu ada mknan terus diam hehe tgk lah gayanya memg 'window shooping' habis hehe tp yg x bleh tahan dia suka angkut brg dr tmpt lain ke tmpt lain,sj nk tmbhkn kje pkrja kat sana huhu ank sapa la tu kan hehe gambar blur sikit sebab pakai hp cap hayam je hehehe



Lepas kluar dr kedai Mr.DIY tu Alisya nmpk plak menan ni, adeh la memg x berjaln dh le, asyik dgn kete mesin tu je la..dia ni tkt klu masukkan duit & mesin tu bergerak2, nnt dia yg nanges padahl mesin tu tgh jaln kang rugi lak kan..so dia cm duduk2 smbil pulas stereng je hehe tp klu ada org sebelah yg naik & bergerak2 dia jakun sikit, tgk je x kelip2 hehe..

Memandangkan dia xnk turun dr kete tu laki aku p beli aiskrim nk bg umpan kat dia untuk turun, ye lah kan masa dh lewat, tp nk masuk pusing2 dlm tesco lg ni, klu ikutkan dia maunya sampai pg esok dia nk duduk situ huhu nmpk x kiosk aiskrim kat situ, tu lah tmpat beli aiskrim bagi Alisya untuk turun dr mesin tu hehe

Akhirnya berjaya jugak dgn pujukan aiskrim tu hehe elok je papanya dukung,lau x, xde mkananya dia nk dukung, asyik nk jalan je, dh tu xnk pegang tgn lak, nk bt hal sendiri & jlan sendiri huhu penat btl klu dia jaln sendiri & nk bt hal sendiri dalm supermarket, dh le org ramai..dh diam macam tu dpt le jln2 dlm tesco dgn senang hati plak hehe dh nm pn window shooping kan kena la jelajah habis..tp tmpat kami laki bini memg tesco je memanjang pasal dekat dgn umh hehe


Dh siap pusing2 dlm tesco, kluar nk balik Alisya terus terjah tmpat org main kete kontrol, adeh la memg kena cantas lg la ni hehe dia suka sgt dgn kete, mulanya memg xnk bg dia naik, tkt dia nanges, ye lah 15mint dh RM3, klu dia xnk naik xkn aku nk naik lak kan hehe akhirnya tawakal je lah, dh tgk dia mcm ingin sgt nk naik, kesian plak kan..so bg je dia naik & papanya handle..dan tnpa ku sangka, dia x nanges hehe gud girl ank mama nih, agknya memg dia teringin nk naik kot..ceewah..tgk lah gayanya duduk seketul je dlm kete tu mcm terer sgt hehe mama pn dh lama x drive mcm teringin lah plak hehe

Nk tau x apa hasil dr window shooping aku hehe ni lah hasilnya haha memg x bleh blah langsung hasil dr window shooping aku..jd la kan drpada tgn kosong, dh nma pn window shooping bkn shooping pn hehe ok lah nk mask jap,nnt aku bebel lg..

Tuesday, 22 January 2013

MeSiN bUAI eLEKtRIK

Sejak ada bibik Jepun di umah aku ni, senang je aku bt kje tau hehehe x payah aku terkejar2 dr dapur ke depn hayunkan Alisya..sekarang bibik Jepun ni la yg selalu jga Alisya time tdo..aku plak, rilex je la hehe mahal woo aku beli bibik Jepun ni import dr Johor tu huhu klu dia x mo bt kje, baik x payah beli kan..so sekarang dh tgjawab dia untk jalankan menjaga Alisya time tdo so aku serahkan sepenuhnya pd bibik Jepun tp mlm je, siang aku tgk2 jugak pasal aku pn x tdo..klu mlm, adeh la..susah beno nk koyak mata neh..

Yg boleh p beli bibik Jepun ni sebab masa kandungan aku 4bulan,Alisay asyik nk bertangguk je dlm buai mlm2 lak tu..adoi sapa tahan, aku pn nk rehat jugak, nk tdo jugak..asal lepas je bgn, asal lepas je bgn, asal bgn je lepas hehe so aku pn ngadu la pd menteri kewangan iaitu en.suami la hikhik..aku cakp la x larat nk buai mlm,pntang lepas je merengek, asal merengek je lepas buai, sampai ke siang x leh tdo hehe ayat mau ada simpati sikit hehe so en.suami cakp ok lah nnt dia belikan..aku hoorey la hehe asal jaln2 je ktorang servey le 'electronic baby cradle' ni..mak aii mahalnya kat kat kawasan Kedah ni huhu kat Gurun RM200 lebih, K.Nerang pn RM200 lebih padahal bnda yg sama je & brand yg sma..huhu frust la aku..last month masa balik Johor, servey kat sana jugak lg murah,x sampai RM200 pn, cm RM160 je ok la kan, dh jimat dh tu..lgpn kebetulan balik kg, bukan sje2 nk jaln pn..so ktorang rembat la 1 'electronic baby cradle' hehe nyenyak giler Alisya tdo dlm tu, ye lah kan asyik buai je, tp aku x la buka kuat2 just skikit2 je biar dia rasa mcm aku tangguk kan hehe nk jimat aku buka masa dia dh tdo, awal2 tu aku x pasangkan lg..tu yg aku senang je hadap laptop sekarang ni sebab Alisya tgh tdo nyenyak hehe

MeNu BreakFaSt Pg Ni..

Ni la menu breakfast aku pg ni..simple kan..sila abaikan tudung saji,termos & segala mak nenek di belakang tu hokey kihkih..Pg ni aku bt menu brkfast simple2 je..yg penting sedap & kenyang hehe sedap keww?x caya tny laki aku mesti dia cakp sedap hehe

Memandangkan nsi mlm td ada lg, so aku bgn pg ni just sediakan bahn2 untk bt ns greng kg yg simple ni..ye lah kan lgpn bnda dh ada xkn nk buang kot, kan x baik membazir..ecewah ceramah lak pg2 ni hehe..ni menu untuk aku n en.suami,tp aku bt x pedas pn taku Alisya nk tumpang sekaki,hehe tp sebaliknya plak, dia xnk makn, adeh la budak kecik ni asyik xnk makn je kje ko nak..dh naik buntu mama ko ni huhu tp xpe aku sediakan jugak menu lain untuk dia kot2 nk makn nnt kan..

Ni lah yg aku cakp aku sediakan menu lain untuk Alisya tu, cekodok pisang hehehe sebab pg semalam dia mkn,so pg ni aku bt jugak le kot2 dia nk mkn, tp skikit beno dia mkn,sebok tgk kartun je,yg mkn lebih ialah mamanye hukhuk tp xpe aku simpan sikit seketul dua kot2 dia nk makn nnt hehe..Actualy pg semalm la en.suami beli pisang kat pasar,katanya dh lama x mkn pisang rasa ingin pulak..padahal x mkn pon,aku je yg makn hehehe so pg ni aku rembat 3 ketul pisang bt cekodok, eh betul ke ketul? hehe korang perbetulkan sendiri lah ye hehe...

Pastu aku sediakan 'green cafe' panas untuk en.suami..memg sdap, baunya yg harum..en.suami kan kje teruk so aku kasi dia minum ni untuk kurangkan penat,lgpn bkn untuk kurangkan penat je tau, mcm2 lg khasiatnya..aku x minum tu, tp aku minum soya produk yg sama jugak la..aku pernah post kan entry produk ni dl..so klu korang nk, blh la rojer2 aku..;)

Minuman aku lak semestinya la milo panas hehe memang feveret aku pn klu time pregnant,dr ank sulong sampai prgnant ank ke-2 milo je yg aku hadap..pastu dalm pantang pn aku hadap milo jugak hehe..yg penting bersyukur dgn rezeki yg Allah kurniakan pd kita kan..ok lah nnt bila aku ada ms lg aku apdet bolg lg ye..tata..;)


MeNu LunCh Yg SimPLe..;)

Ni menu lunch aku tghari td, very2 simple hehe sayur pak choi, ikan grg, sambal tumbuk & petai hehe memg harum semerbak la toilet kitorang nnti..tp memg sedap makn simple2 mcm tu hehe (ayt puji diri sendiri)..yg penting en.suami mkn bertambah2 tau, senang hati ai tgk en.suami mkan berselera mcm tu..lgpn bkn xnk msk mcm2 tp budak kecik ni asyik ggu aku mask je, aku mask dia pn nk ikut msk, hbs cam ne tuh, terpksa la msk yg simple2 & grg2 je, yg pnting sedap....untuk ank tekak sendiri hehe

Ok lah setakat ni dl kot, ank dh bebel dh bt perangai huhu nnt kang bl free aku hapdet lg..:)

bALik KamPung

Ni citer masa balik kg hujung minggu hari tu, kami gerak dr Penang pn dh ptg dlm 5pm lebih, ms dlm perjalanan balik sebelum smpai tol Sg. Dua, jln punya la jem giler, jem pn x giler cam tu hehe memg kete pn jln slow2 je, agknye klu aku jln kaki pn dh sampai kat tol hehe tol je la, klu kg agaknya dh kena admit kat hospital dh aku hehe..ms dlm kete tu kami laki bini bebel jugak,selalunya jaln jem hari Jumaat tp hr Sabtu pn jln jem...

So pung pang pung pang kami laki la jap,sebab memang dh lewat nnt kang kul berapa lak nk sampai kg kan, then laki aku call kawn dia tny sebab kebetulan kawn dia memg on way balik kg ikut jaln yg sama jugk, dia cakp ada kete terbakar..tekedu aku dgr mcm tu, patut la nmpk berasap je, tp x sangka lak kete yg terbkar..aku pn tak pasti kete apa yg terbakar tu tp nmpk macam Saga je..

Ni lah kete yg aku maksudkan tu...mesti korang x nmpk kan kete yg aku maksudkan tu hehe lgpn memg jauh pn dr hgway,tp memg ramai tau org yg tgk kejadian tu, agknya tu salah 1 jln jem kan sebb kete bkn terbakr kat tgh jln tp luar jln, jauh lak tu huhu prihatin btl rakyat Malaysia kan hikhikhik

Tp apa2 pn kitorang sampai dgn selamat dlm kul 9 mlm jugk le sebab hgway Pendang pn jem ada lori terbalik plak, tp aku x snap gambr pn sebab Alisya memg dh meragam mcm2 dh time tu agaknya penat kot..huhu..



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...